top of page

ONTBINDING

Als men overlijdt treedt de ontbinding van het lichaam in werking. Door de boeddhistische meditatie Nine Cemetery Contemplations kwam ik op het idee om daar een project van te maken. Hoe dat uitpakt ga je nog zien! Zie ook The Body That Once Was You van Babs Bakels.


VOLLE MAAN

Inspiratiebron sinds 2017 is de volle maan. Het werkt inspirerend op mij als de volle maan zich aandient. Ik voel de energie stromen.

METAMORFOSEN

Het boek 'Metamorfosen' van de Romeinse dichter/schrijver Vergilius heeft als inspiratiebron gewerkt voor mijn meest recente kunstwerken. In de Bagagehal in Amsterdam zijn deze werken in 2016 tentoongesteld.

Zie voor meer informatie over Metamorfosen: http://benbijnsdorp.nl/ovidius.html

ODE AAN MIJN MOEDER

Ik ben geboren in een rotan stoel.

Volgens mijn moeder was ik zo snel dat ze niet uit de stoel kon komen en daarin bevallen is. Dit feit intrigeerde mij zo dat ik op een gegeven moment bedacht er een kunstproject van te maken.

De bewuste rotan stoel is er niet meer, maar ik heb een soortgelijke stoel weten te bemachtigen (met dank aan Moniek).

Deze stoel symboliseert voor mij de kracht, de soepelheid, de zachtheid en liefde van mijn moeder. Maar in zijn algemeenheid staat hij voor alle moeders met deze eigenschappen.

Ik heb de stoel omkleed met babykleding, geverfd in de kleuren van de Nederlandse vlag, gecombineerd met gebatikte stof uit Indonesië, het vaderland van mijn moeder. Zo kwam ik ook uit op het thema tegenstellingen: het Indische van mijn moeder en het Nederlandse van mijn vader. Het buigzame rotan tegenover het onbuigzame schilderij. Zachte stof over harde materie.

Verder hangen er in de ruimte kunstwerken die met het thema te maken hebben, door het gebruik van materiaal of door de keuze van het onderwerp.

Het resultaat was te zien in MLB Galerie in Amsterdam.

Vermeerproject

Sinds enige tijd heb ik mezelf de opdracht gegeven om alle 36 kunstwerken die er bekend zijn van Johannes Vermeer, Delftse schilder uit de 17e eeuw, in het echt te bekijken. Omdat hij maar een beperkt aantal werken heeft gemaakt, of omdat maar een beperkt aantal werken van hem bekend zijn, en omdat hij als schilder mij zeer interesseert maar ook om weer eens iets om handen te hebben! Ik geef vaak opdrachten aan anderen, nu geef ik er een aan mezelf.....

Pyramus en Thisbe

Voor de expositie in Kunststelling te Alkmaar heb ik o.a. werk gemaakt met de bast van de moerbeiboom maar heb ik mij ook laten inspireren door de moerbeiboom zelf. Het verhaal van Pyramus en Thisbe bracht mij ertoe een drieluik te maken.

bottom of page